25 Maj - 25 Augusti
KL 12:00
 - 16:00
Törngrens krukmakeri

I många svenska hem finns keramik från Törngrens krukmakeri, verkstaden i Falkenberg som startade sin tillverkning 1789 och var i drift ända till 2014. Krukmakeriet har drivits av sju generationer inom familjen Törngren och representerar ett unikt kulturarv. Törngrens kom att bli den mest långlivade av de dussintalet verkstäder för lergodsproduktion som fanns i Falkenberg då krukmakerinäringen hade sin storhetstid i staden vid mitten av 1800-talet. Att Falkenberg under 1700- och 1800-talen blev ett regionalt centrum för krukmakeri har sin bakgrund i den goda tillgången på lergodslera längs med Ätrans kanter.

 

I Rians utställning möter vi både Törngrens äldre produktion av hushållskärl och det moderna prydnadsgods som blev en viktig del av verksamheten under efterkrigstiden. Skickliga medarbetare som dekoratörerna Bonni Rehnqvist och Leif Ueland och drejaren Erik Jakobsson bidrog till framgångarna. Utställningen genomförs i samarbete med krukmakeriets ägare Bengt och Ann Törngren och innehåller inlån från ett flertal privata samlingar. Med utställningen vill Rian belysa krukmakerinäringens historiska betydelse för Falkenberg, men också Törngrens unika position som en familjeägd verkstad som både bevarade de genuina hantverkstraditionerna och stod för en djärv stilmässig förnyelse.

Utställningen visas även under Rians höstsäsong 14/9 – 24/11 2024. I samband med nyöppningen av utställningen 14/9 publicerar museet en bok om Törngrens.

Bonni Renqvist, Röd fisk
Bonni Rehnqvist, Röd fisk, fat i lergods, Törngrens krukmakeri, 1950-tal. Tillhör Rian.
Bonni Renqvist i ateljén på Törngrens krukmakeri 1954
Bonni Renqvist i ateljén på Törngrens krukmakeri 1954
Bengt Törngren
Krukmakare Bengt Törngren dekorerar skålar, 1980-talet. Foto: Hallands Nyheters fotoarkiv i Rians samlingar.