19 Oktober - 24 November
Smyckoteket

Smyckoteket är namnet på Rian designmuseums nya samling av smyckekonst. Medan föremålen i en vanlig museisamling oftast är placerade i magasin, ska smyckena i Smyckoteket kunna cirkulera i samhället och bäras av alla. Med start i februari 2020 kommer det att gå att välja och boka ett smycke via Smyckotekets webbkatalog och sedan hämta ut det på museet för en låneperiod.
 
Smyckoteket kommer att innehålla arbeten av moderna och samtida smyckekonstnärer, både svenska och utländska, med en stor bredd i uttryck och material. Under hösten 2019 visas de första 20 inköpta smyckena i Projektrummet på Rian designmuseum. Bland dem finns halsband, armband, ringar, broscher och örhängen i material som silver, sten, plast, papper, trä och textil. I utställningen visas också en serie fotografier där falkenbergare i olika åldrar bär varsitt smycke ur samlingen.

Att bära ett samtida smycke väcker ofta nyfikenhet och leder till spontana samtal med dem man möter. Med Smyckoteket vill museet göra smyckekonsten mer tillgänglig och skapa möjligheter till fler möten och samtal om vad samtida smycken är, hur de kan se ut och vad de berättar. Det handlar om att skapa ett nytt slags museisamling där museets föremål ska kunna bli en del av Falkenbergsbornas vardag och fest. De som lånar smycken kommer att uppmuntras att dela med sig av sina erfarenheter av att bära dem. På sikt kommer Smyckoteket att bli en samling av inte bara smycken utan också historier om smycken. Etableringen av Smyckoteket är en del av det regionala utvecklingsprojekt som Rian designmuseum driver 2018-2021 med stöd av Region Halland och Statens kulturråd.

Från och med februari 2020 har Smyckoteket en egen webbplats, www.smyckoteket.se

Lin Cheung
Lin Cheung, Instant Jewellery - Pow Pendant, Foto: IDNAMADI
Anna Norrgrann
Anna Norrgrann, halsband, Foto: IDNAMADI
Healim Shin
Healim Shin, Rain drop 3, Foto: IDNAMADI