25 Maj - 25 Augusti
Karen Pontoppidan – The One Woman Group Exhibition

Smyckekonstnären Karen Pontoppidan har under två decennier aktivt prövat smyckeområdets gränser och utvidgat dess bildspråk och idémässiga ramverk. Hon utmanar smyckekonstens normer genom att använda material och motiv med ursprung i vardagen eller andra konstnärliga områden. Hon undersöker värde, status och prestige, ofta från en kritisk eller ironisk vinkel.

I sin retrospektiva utställning förhåller sig Karen Pontoppidan kritisk till uppfattningen att en konstnärs formspråk kan eller skall vara enhetligt. Utställningens titel hänvisar till en grupputställning och i utställningens texter presenteras hennes samlade verk som vore det gjort av flera olika konstnärer.

Karen Pontoppidan är född i Danmark 1968 och räknas internationellt som en av sin generations mest inflytelserika smyckekonstnärer. Som professor på Konstfack i Stockholm från 2006 till 2015 handledde hon många av de unga svenska smyckekonstnärer som idag utvidgar smyckefältet. Sedan 2015 leder hon smyckeavdelningen på Akademie der Bildenden Künste i München.

Curator för utställningen är Ellen Maurer-Zilioli och den visas i samarbete med Museum Villa Stuck i München.
 
 
Bilden i bakgrunden föreställer broscher i serien Context, utförda i målarduk och silver av Karen Pontoppidan 2013.

Karen_1
Karen Pontoppidan, Context, broscher
karen_2
Karen Pontoppidan, Home, halsband