16 September - 3 December
KL 12:00
 - 16:00
Jag är Marina Kereklidou

Marina Kereklidou är en av de största modestjärnorna Sverige har haft i närtid. Nu ser hon för första gången tillbaka på sina 30 år i det svenska modets centrum. Från livet som modeskapare i eget namn till tongivande stylist och creative director. 

När Marina Kereklidou debuterade på 1990-talet blev hon snabbt ett av frontnamnen i det som senare skulle kallas för "det svenska modeundret”. En ny generation av designer, fotografer och stylister slog igenom, både lokalt och på den internationella arenan. Som en av de främsta stilskaparna var hon med och omformulerade svenskt mode, i en tid då landet gick från grå provins till en modenation att räkna med. 

Tre decennier senare har Marina Kereklidou hunnit leva många modeliv. Först som modeskapare i eget namn, sedan som stjärnstylist. Därefter som chefsdesigner på Busnel och creative director på Synsam. Det här är hennes berättelse, från barndomen i Stockholm och Thessaloniki till modevärldens toppskikt.

Marina Kereklidou (f. 1970) är utbildad på Beckmans designhögskola 1991-94. Idén om att göra en retrospektiv med Marina Kereklidou har sitt ursprung i hennes första samarbete med Rian 2021 och grupputställningen Att konstruera en dräkt. Då visade hon kollektionen Vem är egentligen svensk?, där hon utgick ifrån sin erfarenhet av att bära på dubbla kulturella identiteter. Det väckte hos museet en önskan om att få berätta mer om hennes händelserika liv och mångfacetterade karriär.

Topp och kjol i ripsband från Grand Hotel 6601. Gjord för Elle-galan 2018. Foto Tobias Regell, 2023
Topp och kjol i ripsband från Grand Hotel 6601. Gjord för Elle-galan 2018. Foto Tobias Regell, 2023
Midiklänning i siden från Oh! Bianca, Love to Love you, SS 2001. Foto Tobias Regell, 2023
Midiklänning i siden från Oh! Bianca, Love to Love you, SS 2001. Foto Tobias Regell, 2023