19 September - 22 November
Emelie Röndahl - Ett mayhem av ryor

Textilkonstnären Emelie Röndahl har väckt internationell uppmärksamhet med sina anslående bildvävar i ryateknik där den långa, hängande luggen ger motiven en tredimensionell prägel. Förlagorna hämtar hon ofta från det digitala bildflödet och hennes arbete tar formen av en förhandling mellan massmedias betoning av bildernas utbytbarhet och hantverkets bejakande av det unika och autentiska.

 

 

Weaving Fitness Center – pröva på ryavävning och reptillverkning med Emelie Röndahl och Erik Torstensson

I samband med textilkonstnären Emelie Röndahls utställning Ett mayhem av ryor på Rian designmuseum visas ett större verk av konstnären i Kuben, entréhallen till Falkenbergs stadshus under perioden 19 september till 31 oktober. Denna monumentala rya får dela rum med en stor vävstol som vissa dagar tas i bruk. Här lär vi oss mer om den förkroppsligade kunskapen och arbetet som är involverat. Genom det uppskalade formatet kan vi bättre förstå de strukturer och rutnät som hör till vävningen och som kan tillämpas på andra typer av kunskaper.

Vad är upplevelsen av tid i och runt en hantverkspraktik som vävning? Med workshopen vill Emelie Röndahl dela erfarenheter av vävning bortom föremålet. Associationen mellan vävning och ”fitness” vill poängtera det fysiska arbetet, uthålligheten, fokuset och rytmen som viktiga delar av hantverket.

Start helgen 19-20 september 2020

Lördagen den 19 september och söndagen den 20 september kl 12-16 startar Weaving Fitness Center med att vi tillsammans bär in och monterar en 4,5 meter bred handvävstol (bommarna väger 500 kg) som ska ställas iordning på plats, solvas och skedas och knytas fram. Vid senare datum (fredag 25 sep, torsdag 8 okt, måndag 26 okt och lördag 31 okt kl 12-16) är besökare välkomna att komma och väva på vävstolen tillsammans med Emelie Röndahl.

 

Repslagning

Under helgen 19-20 september kommer vi även ha en repslagarmaskin i Kuben som vi gör rep på. Det kommer finnas handtag tillgängliga som man kan knyta fast om man vill få med ett hopprep hem. Vid fint väder kommer repslagarmaskinen stå utanför Kuben. Vid repslagningen är det ganska litet avstånd mellan deltagarna så här vill vi att ni kommer i en egen grupp om minst tre personer (det går bra att vara flera). Vi kommer sprita kontaktytorna mellan besökarna.

 

Vävning

Vid ryavävningen fredag 25 sep, torsdag 8 okt, måndag 26 okt och lördag 31 okt kl 12-16 behöver vi vara tre personer vid vävstolen (man står sida vid sida med 1,5 meters avstånd). Om ni kommer som en familj eller om du är tillsammans med andra du brukar ha kontakt med kan fler delta.

 

För både repslagningen och vävningen gäller: Allt material finns på plats och är gratis liksom deltagandet. Vi bjuder på enkel fika. Arbetsredskap och kontaktytor rengörs mellan deltagarna. Kom endast om du känner dig fullt frisk.

Barn är välkomna i vuxet sällskap – repslagarmaskinen kan även små barn (från ca 4 år) prova i vuxens sällskap. Vävningen passar tonåringar och vuxna.

Antalet deltagare är begränsat. Föranmälan för alla workshoptillfällen till Rian genom museibokning@falkenberg.se eller 0346 88 61 25. Drop-in i mån av plats.

Workshopen genomförs med stöd av Region Halland, Göteborgs slöjdförening och Estrid Ericsons stiftelse.

Emelie Röndahl
Emelie Röndahl - Ett mayhem av ryor
Emelie Röndahl
Emelie Röndahl – Weaving Fitness Center